Webinar – Hvorfor agerer du, som du gør, i forskellige arbejds- og private sammenhænge?

Fredag d. 14. april holdt Frank Poulsen fra Zenbusiness et lærerigt samt humoristisk oplæg med titlen: “Hvorfor agerer du, som du gør, i diverse arbejds- og private sammenhænge?”

Der er en kæmpe forskel på, hvor hensigtmæssigt du kan agere i såvel en arbejds- som privat situation, om det er det ene eller andet center i hjernen, der styrer dig i den aktuelle situation. Vores hjerner er komplekse og fascinerende organer, der styrer vores adfærd, følelser og tanker. Men hvilke specifikke centre i hjernen styrer os, og hvordan kan vi selv påvirke disse centre for at opnå en mere positiv adfærd i en arbejds- samt privat situation?
Webinaret fortæller om hvordan vores hjerne nogle gange arbejder med os og nogle gange imod os. Du skal forstille din hjerne som en bil, hvor der sidder fire mennesker. Disse fire mennesker kan skiftes til at køre bilen, og de kører meget forskelligt, men den enkelte chauffør kan ikke lære at køre anderledes, end de gør. Det vil sige at hvis en af chaufførerne kører uhensigtmæssigt, handler det ikke om at lære personen at køre anderledes, men at skifte bilens chauffør. Dette er et billede, som giver en forståelse på, hvordan hjernen styrer dig i din dagligdag og dermed håbe på at det er den mest hensigtmæssige chauffør som sidder ved rettet.
 page1image3114438368
 
Der er forskellige dele i din hjerne:
1. Reptilhjernen: Den først udviklede del af vores hjernen. Når du føler dig truet, er der stor sandsynlighed for at din reptilhjerne sætter sig i føresædet. Din reptilhjerne er den, som holder dig i live og beskytter dig imod bla. udefra kommende trusler. 
Reptilhjernen har tre strategier, den kan “tilbyde”, som hver især har nogle følelsesmæssige kendetegn når den føler sig truet:
        1. Fight: Her gør din krop sig klar til kamp. Hvis du går i ‘fight-mode’, når du bliver presset, får du følelser så som: Indre spændinger, utålmodighed, nærtagende, vrede, aggressiv.
        2. Flee: Her prøver du at finde en udvej, og derfor bliver dit blik mere flakkende. Når din hjerne går i ‘flee-mode’ er du ufokuseret, rastløs, klaustrofobi, ængstelse.
        3. Freeze: Når du går i ‘freeze-mode’ fryser din krop, når du føler dig truet. Her går din hjerne i stilstand, modløshed, har behov for beskyttelse og får et negativt syn.
 
Ved du hvilken kasse, du falder i når du bliver presset eller truet? og ved du hvilken kasse din partner falder i?
 
2. Frontallapperne: Den sidst udviklede del af vores hjerne og det der især adskiller os mennesker fra andre arter. Når vores frontallapper er online, kan vi nemlig nogle ting, som vi er alene om at kunne. Her er nogle af de vigtigste:
  1. Aktivitet/pause regulering: Din evne til at mærke hvornår du bør være aktiv og hvornår du bør være i ro.
  2. Attuned kommunikation: Din evne til at tune ind, så kommunikationen bliver velafbalanceret.
  3. Emotional balance: Så du befinder dig i et fornuftigt sted følelsesmæssigt og ikke i en ekstrem.
  4. Response flexibility: At du kan skyde fornuft ind i mellem det oplevede og din respons.
  5. Empati: Din evne til at se noget fra et andet menneskes perspektiv.
  6. Selvindsigt: Din evne til at tegne dit eget indre landskabskort.
  7. Intuition: Din fornemmelse af f.eks. andre mennesker, uden at jeg er helt bevidst om, hvor fornemmelsen kommer fra. 
 
Hvordan kommer du fra reptilhjernen og op i frontallapperne?

For at kunne gå fra din reptilhjerne til dine frontallapper, skal du fokusere på det sanselige omkring dig, gerne minimum 3 minutter, det kunne være:

  • Lydene omkring dig.
  • Kroppens forskellige dele.
  • Synsindtryk.
  • Tøjet imod kroppen.
  • Opmærksom på kaffen/teen/maden
  • Opmærksom på vejrtrækningen 
Havde du ikke mulighed for at se webinaret live? så kan du se eller gense webinart her:

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og hold dig opdateret på vores kommende events her 

CFOPEOPLE holder en række gratis events med spændende foredragsholdere, som fortæller om interessante og aktuelle emner, der spænder bredt fra omverdenens perspektiver og treds, til forretnings-/ledelsæsmæssige aspekter. Vores webinarer har relevans for alle, fra medarbejdere til topchefer. 

Webinar – Hvorfor agerer du, som du gør, i forskellige arbejds- og private sammenhænge?